Genetik. Robotik. Cybernetik.

Joakim Lundblad letar IT-visioner och -visionärer och kanske är det ett tecken i sig att de inte gör så mycket väsen av sig. IT är inte längre något nytt och spännande

utan i allra högsta grad del av vår vardag. Visionerna har övergått i hårdföra ideologiska debatter när teknik, samhälle och lagbok kolliderar. Någon Bredbands-Jesus är det ingen som vill lyssna på i dessa dagar. Folk är alldeles för upptagna med att stämma, bygga, stifta och kandidera.

Så här någon vecka innan års- och decennie-skiftet kan det dock vara mödan värt att blicka framåt. Följande avkommor av IT-eran kan vara värt att hålla ögonen på under kommande decennium.

  • Genetiken. Våra gener är information och med allt snabbare datorer kommer allt fler av genernas gåtor få sitt svar. 2010-talets stora politiska fråga kanske kommer att bli vad vi gör med de svaren.
  • Robotiken. Dagens konsumentrobotar är som 70-talets PC-datorer: klumpiga hemmabyggen eller alldeles för begränsade. Under 2010-talet kommer roboten göra samma resa som datorn gjorde på 80-talet: från fabriken in i hemmet. Exakt i vilken form återstår dock att se. Några 3CPO:s tror jag inte på men intelligentare, mer sammankopplade och betydligt smidigare versioner av dessa kommer garanterat. (Å förresten, det låter som science fiction idag men mot slutet av 2010-talet kommer frågan om robotars rättigheter att lyftas.)
  • Cybernetiken. Här syftar jag inte på en fysisk sammansmältning av människa och maskin utan en mental sådan. Det finns olika definitioner på vad en cyborg egentligen är. ”A cyborg has unremovable implants in the body” är en. ”A cyborg is a person whose brain has adapted to using artificial intelligent tools as an extension of itself” är en annan. Under 2010-talet kommer vårt beroende av tekniska hjälpmedel att accelerera. Google Goggles är en försmak av vad som komma skall. Vi använder mobiltelefonen som en förlängning av alla våra sinnen och vårt minne. Mobiltelefonen och du är samma entitet. Under 2010-talet blir vi alla cyborgs fullt ut. Detta i sin tur leder till ökade krav på regleringar av de företag som erbjuder oss vektygen för att uppnå detta.

Genetik. Robotik. Cybernetik. Det får bli mina bidrag till IT-visionen om 2010-talet. Vad är ditt?

3 reaktioner på ”Genetik. Robotik. Cybernetik.

  1. Sammansmältningen mellan mjukvara och hjärna är en smygande process, och ofta inte uppenbar när den sker. Jag hade ett uppvaknande för några år sen när jag var i Beijing och plötsligt märkte hur ofta jag omedvetet slår upp saker i Wikipedia – när kontakten bröts pga. censur blev jag för första gången medveten om just hur mycket av mitt minne som jag outsourcat.

    För att man ska kunna outsourca mentala funktioner måste tekniken alltid finnas där, diskret och tillgänglig. Det innebär att behovet/kravet på trådlös kommunikation och robusta system blir mycket starkare. Men också att design blir viktigare: 00-talet var mycket decenniet då design slutade vara ren estetik och istället blev big business, aktivism och framtidsinriktad.

  2. Håller absolut med om ”cybernetikens” mentala cyborg. Och vi är nog generellt sett inte så medvetna om den smygande ökande beroendegraden av tillgång till ”informationen”. Försökte kort bekriva detta i termer av ”informationshybrid” i förra årets ”FRAMTIDSBOKEN”, inuti en kort exposé över tidigare ”hybrider” i historien och kulturen. Inte som något dåligt eller något bra, bara som en utveckling, med sina nya för- och nackdelar.
    http://lup.lub.lu.se/luur/download?func=downloadFile&recordOId=1265431&fileOId=1265435

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *