Vägen till en säker valuta- veckans skifte

Alexander diskuterar pengar i veckans skifte. Vilken är vägen till en säker valuta? The Ministry of Truth tar upp guldmyntfoten, och gör det bra. Tyvärr har guldmyntfot och silvermyntfot varit relativt enkla att avskaffa av politiker under historiens lopp. Vårt nuvarande pappersmyntfotsystem började 1971 när USA:s president Richard Nixon behövde öka USA: skuldbörda för att finansiera både kriget i Vietnam och de fortsatta satsningarna på The Great Society och slutligen upplöste Bretton Woods. Jag skulle säga att Richard Nixon hittills varit den av USA:s presidenter som fört den mest traditionella vänsterpolitiken.

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=LBdeCxJmcAo]

Den påföljande växelkurssamarbetet valutaormen var inte så lyckat, där Sverige devalverade sig ur samarbetet.

Är det för svårt att återvända till en metallmyntfot då metaller bara är en handelsvara bland andra? Blir det en kollaps för pappersmyntfoten och rush efter guld? Flavian på Flavianopolis ser en tredje väg med guldet som ett skydd mot inflation.

Problemet är att kristider öppnar för den svarta ekonomin och att ekonomiernas ökade sammankoppling gör en del policyredskap mycket svåra att använda, som att devalveringar i eurozonen.

På 90-talet diskuterades e-handel och digitala pengar. I verkligheten visade det sig bra e-valutor svåra att få förtroende för än väntat. De blev antingen för komplicerade för användaren, hade svårt att garantera säkerhet eller värva många deltagare. Skatteparadisen viker sig för utredningar till höger och vänster. E-handeln har gått framåt fast kanske inte så snabbt som många väntat då mikrotransaktioner har varit för svåra.

Det kanske är i de virtuella världarna som några av framtidens stabila valutor kan finnas? Fokus skriver att Mind Bank öppnat i Entropia Universe. Det är inte första gången som banker öppnat i virtuella världar, ABN Amro öppnade i Second Life redan 2006. Utvecklingen är spännande, men kan också påvisa svårigheterna av att bryta valutamonopolet om fler skall agera centralbank och finansmyndighet. Krashen i Second Life för banken Ginko Financial ger flera tankeställare och likaså problemen i EVE online världen. Fast med dagens läge kan man sätta samma varning för väldigt många banker…

Vägen framåt mot en säker valuta kräver kanske att diversifiera sitt valutainnehav än mer? En gång i tiden så använde olika samhällsklasser olika myntslag. Vissa yrken i England fick betalt i guineas, andra i shilling. En intressant utveckling kan vara att basera valutor på olika sorters handel än olika stater.

Intressant

5 reaktioner på ”Vägen till en säker valuta- veckans skifte

 1. Det mesta är med modern ohämmad parlamentarism relativt enkelt att avskaffa – privatliv, delar av yttrandefrihet…

  Vet inte om ”diversifiera” sitt valutainnehåll är rätt ord, även om principen är rätt, kanske snarare ”anpassa” sitt valutainnehav efter förväntade omständigheter.
  Bank of Englands ”quantitative easing” har t ex fått mig att lämna pundet bakom i stor utsträckning för att istället ha lejonparten av mitt innehav i råvaruindex och guld i väntan på kommande inflation.

 2. En världsvaluta där värdet i varje stund bestäms i reala termer, av miljarder aktörer i miljarder transkationer/avtal; det torde ändå vara ett av de säkraste sätten att skydda sig från monopolistens manipulation? Säkrare än guldbackade pengar och säkrare än centralbanksmanipulerade pengar.

 3. @ Wille Ja, det här du rätt i.

  @ Ingemar Bengtsson Jag är rädd att jag inte riktigt förstår. Berätta gärna mer!

  @ Mikael Hansson Jag hoppas att låntagare förstår att lån i Project Entropia Dollar är lika viktiga som deras lån i amerikanska dollar och svenska kronor.

 4. Waldemar
  Jag menar att värdet av en – säg – krona bestäms av priset på saker du efterfrågar; t.ex. erbjuder ICA mig att köpa en liter mjölk för 7-8 kr (eller vad priset nu är). Det är den här typen av växelkurs som ger pengar verkligt värde; inte att de är inlösenbara i centralbankspengar. Centralbankspengar vore ju värdelösa ifall ingen noterade priser i samma enhet. Det är det faktum att det finns avtal som kopplar ett visst antal värdeenheter (kronor) till vissa mängder reala produkter som ger pengar (denominerade i samman värdeenhet) värde. Innehållet i de här avtalen bestäms så som jag beskrev i förra inlägget, på en decentraliserad marknad.

  Hmm, det här var ett försök till kort förklaring av vad jag menar, jag är inte helt säker på hur lyckad den blev. I annat fall hittar du den långa förklaringen i min avhandling.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *