Årets julklapp är en länk


Årets julklapp? Foto av residae.

Så skönt med ett veckans skifte som inte handlar om FRA eller demokratins utveckling. 🙂

Joakim Lundblad väljer istället att skriva om gåvor och artefakter och ställer frågan om vad en gåva symboliserar och var värdet i diverse artefakter egentligen finns.

Med tanke på att det under veckan passerades ett datum, 3 månader till julafton – gåvornas stora högtid, försöker jag mig på en Skiftesspaning att gissa vad som blir årets julklapp.

En kvalificerad, men rätt tråkig, gissning är att ultraportabla och billiga datorer som Asus EEE eller Acer Aspire One får den officiella titeln ”årets julklapp”.

Men nej, jag vill framhålla något annat, något mer talande för den tid vi lever i.

Därför blir det länken.

Vad är väl mer talande för vår tid än länken, den där som kopplar samman webbsidor, den som är dina friendsFacebook, din adressbok i telefonen, remixen av din låt eller dina flöden i RSS-läsaren.

Att länka till någon är att visa uppskattning. Det är ett ömsesidigt utbyte av trovärdighet och socialt kapital. Den som har flest inlänkar när man dör vinner.

Länkens betydelse kommer att växa i omfattning ju djupare in i nätverkssamhället vi tar oss. På framtidens arbets- eller datingmarknad är det inte pengar eller utseende utan inlänkar som spelar störst roll. Länkar är status. Länkar är makt.

Därför är länken årets julklapp.

Uppdaterat: Christian Rudolf på entreprenörsbloggen Disruptive fyller ut resonemanget.

Uppdaterat: tydligen är det en upplevelse som får titeln årets julklapp. Hm. Nåja. Länkar är billigare. 🙂

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

13 reaktioner på ”Årets julklapp är en länk

  1. Så blev det en… upplevelse… Hello: det är väl tio år sen vi diskuterade ”upplevelseekonomi”. Antingen så har konsumtionen kommit ikapp eller så har HUI börjat gå i baklås.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *