Veckans skifte: den nya ekonomin


”Mom. I’m scared.” Foto av h.koppdelaney

Wow. Vilken vecka. Vilken helg. Vilken måndag!

Skiften.se är en blogg om förändringar i samhället pådrivna av teknikens utveckling, globaliseringen och människans vilja till förbättring. Men, vad vi betraktar just nu är ett skifte som kommer att ha minst lika stort inflytande på människors liv de kommande åren som den tekniska utvecklingen.

Det globala finansiella systemet befinner sig mitt i en hjärtattack.

Hjärtattacker får man efter alldeles för god tillgång på sådant som smakar gott för stunden men är dåligt för dig i längden. För de finansiella systemen har detta varit billiga krediter. Risk har varit för billigt.

När jag för några veckor sedan skrev:

Hösten kommer att bli mycket besvärlig […]. USAs ekonomi kommer att gå på knäna i januari. Förmodligen har ett antal banker tvingats slå igen med mycket allvarliga konsekvenser för ekonomin som följd.

…så trodde jag faktiskt inte det skulle bli så här illa.

Nu höjs röster ”mot kapitalismen”, mot nyliberalismen, men den mest marknadsliberala senatorn kongressledamoten av dem alla, Ron Paul, kan med högt huvud hålla följande anförande, starkt kritiskt mot $700 miljarders-bailouten:

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=YBVB1Uc0nko&hl=en&fs=1]

Nåväl. Andra får debattera de kortsiktiga konsekvenserna av måndagens nej i representanthuset. Den här bloggens uppgift är att blicka framåt. Att försöka finna de där lite större rörelserna, som inte alltid är uppenbara i bruset uppe vid ytan. Därför vill jag lyfta fram den nya ekonomin som veckans skifte.

Vad händer när dammet lagt sig? När blodet som forsar på gatorna (för att tala i finansiella termer) har stelnat?

Vilken värld kommer vi att vakna upp i när den här mardrömmen är över?

Den frågan får utgöra veckans skifte. Själv saknar jag just nu svar.

Uppdaterat: Hur ser morgondagens banker ut? Ökad transparens, enklare att använda och definitivt webbaserade. Mint.com är ett exempel. Färre anställda kan man nog också rätt säkert lägga till listan.

Uppdaterat 2: Expressens ledare om skiftet:

Det är nu inte bara föredettingar till ministrar som beskriver finanskrisen i USA som en vändpunkt. ”Det här innebär politikens renässans”, jublar vänsterinriktade Dagens Arena. ”Vi lever i slutet av en epok”, utropar Aftonbladet. Och statsvetaren Bo Rothstein skyller finanskrisen på att USA saknar ett välfärdssystem av nordiskt snitt.

Uppdaterat 3: Ett skifte som tydligen skett är att fler studenter sökt sig till IT istället för finans:

Av samma uppfattning är John Gallaugher, som är professor i data- och systemvetenskap på affärsskolan Carroll School of Management, på Boston College. Han har redan sett ett skifte i studenternas intressen och studieval:

– Studenterna både säger och skriver på våra kursforum att de vill gå kurser inom finansområdet, både på grund av ett intresse för it- och som en följd av oro över chanserna att få jobb i finanssektorn i framtiden, säger han.

Uppdaterat 4: En sorglig film, ett nyhetsinslag, från kreditkrossens spår i Kalifornien. Filmen ger en tydlig bild av att detta inte är en vanlig konjunkturnedgång. Vi kommer att få leva med konsekvenserna av kreditkrossen ett bra tag.

Därför förtjänar skiftet epitet Den Nya Ekonomin.

Uppdaterat 5: Det här är den första artikeln jag läser i svensk massmedia om risken för devalvering i Baltikum. En risk som förmodligen är betydligt mer påtaglig och konkret för svenska banker än kreditkrossen på Wall Street. Första gången jag läste om det här problemet var i juli när den här bloggposten dök upp någonstans i mitt bloggflöde (läs inte om du vill sova gott om nätterna).

Det kan alltså knappast vara något okänt för svenska ekonomijournalister. Eller? När jag läser den svenska nyhetsfloran kan man inte släppa känslan av att man inte riktigt får reda på allt. Att det finns någon dolt under ytan som inte bör komma ut p.g.a. risken för total panik. Kan också vara så att de s.k. experterna helt enkelt inte vet men då undrar jag varför jag ska lita på dem.

Som vanligt gäller det alltså att leta i bloggosfären om man vill få de ärliga och raka åsikterna. Det är inte alltid webbmolnet har rätt men för det mesta finns en inbyggd kontrollmekanism som faktiskt till stor del saknas i gammelmedia. Det gäller bara att läsa allt på ett kritiskt sätt.

Det finns en trend mot ökad transparens som jag hoppas och tror blir förstärkt av den här krisen. Det gäller inte bara mot banker och politiker utan även mot journalister – och självklart bloggare.

Uppdaterat 6: Magnus Lindqvist skriver om 10 skiften som krisen för med sig.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

11 reaktioner på ”Veckans skifte: den nya ekonomin

 1. Ron Pauls budskap är klart, det har inget med att den fria marknaden skulle ha fallerat, vad man ser är symptomen av ett system i obalans, en reglerad marknad som har havererat. Klar poäng är också att väljer USA att pumpa in mer dålig dollar i ett reglerat system så förvärras krisen (moral hazard problematiken) plus den effektan att dollarns värde kommer att urholkas. Vad händer då . jag tror det blir krig, USA är skyldig andra länder enorma mängder pengar, det blir ju billigt att lösa de lånen om man väljer lösningen att trycka upp fler sedlar.

  Goldman Sachs lever vidare, Paulson gläds säkert tillsammans med sina gamla kollegor.

 2. För Sveriges del undrar jag om lågkonjunkturen blir så svår?

  Den stora 90-tals krisen hade föregåtts av 70- talets och 80-talets knasiga politik. Då slog krisen hårdare i Sverige. Jisses, mellan 1991-1993 föll BNP, i dag så kallsvettas offentligheten av att BNP-tillväxten kanske bara blir 1-2%.

  På 90-talet så gick inte finansministrarna Feldts och Larssons budget ihop, i dag finns ett ordentlig överskott. Under 90-talets kris förändrades inflationen hastigt, i dag har den varit stabil på 2-4% i mer än ett decennium.

 3. Waldemar: nej, möjligt att Sverige klarar sig relativt bra jämfört med omvärlden, men det är ändå inget trevligt klimat att guppa omkring i när hela havet stormar runt omkring.

  En devalvering i Baltikum kan t.ex. snabbt försämra utsikten även för Sverige.

 4. Sverige är faktiskt världsbäst, även på att underskatta sin egen sårbarhet, jag har sett detta i ett antal olika fall, allt i från finansiella sammanhang. Ett par saker att tänka på:

  – Sverige har ställt ut utökade krediter till banker på ca 360 miljader SEK (ca 10 – 11 % av BNP).
  – Utöver detta har staten lovat 30 + 130 + 50 miljader i andra stöd åtgärder.
  – USA’s hjälppaket på 700 miljader dollar motsvarar ca 3% av USA’s BNP.

  Jag tror de svenska bankerna ligger bättre till än Lehman Brother och ett antal Amerikanska investment bankar och bolåneinstitut (eller engelska för den delen), men….

  – Pantlag förskrivning i Sverige innebär vid köp av boende, med boendet som säkerhet att du är personligt ansvarig för lånet (oavsett vad bostaden är värd), i USA är belåningen kopplat till huset (ung. som kan ske med bilar i Sverige).
  – Många av som varit tvunga att lämna sina husi USA, har också lämnat skulderna bakom sig. Tufft för husägare, värst för banken. Många av dessa har dock lånat mellan 95-100%, så förlusten är inte så stor.

  Hur slår den begynannde nedgången i Sverige? Stockholm är dyrast i världen (i del av disponibel inkomst), så i Stockholm betalar många människor mer 50% av disponibel inkomst för sitt boende, och har inte så mycket marginaler i detta.

  Dessutom får bankerna inte enligt lag i Sverige ha för stor blanco del i sina lån (utan säkerhet), för att bankerna inte skall gå under, så vad händer om värden på boende trycks ner kraftigt? Bankerna kan enligt lag bli tvunga att göra något drastiskt med sina dåliga bostadslån (Sverige hade inte riktigt subprime, men en riktigt låg repo och bolåne ränta fram till 05/06 som drev upp priserna samtidigt som man kunde låna 100% och inte behövde amortera…).

  Min summering är att Sverige har ett annat riskscenario, speciellt tillsammans med en större tröghet i ekonomi och arbetstillfällen (omställning, anställning, avskedande sker långsammare) än i USA.

  Vad som kommer att ske i Sverige är svårt att säga, men krisen kommer att drabba Sverige tungt är nog rätt säkert, vi har bara inte sett var och hur riktigt än.

  Oavsett vad, så är det ett skifte, som du skrivet Erik, och detta är väl det riktigt intressanta, i denna turbulens skapas det också möjligheter, själv skall jag försöka kapitalisera på möjligheterna, dessutom mitt i Silicon Valley från Februari (Silicon Valley har inte drabbats så hårt ännu, men investeringar görs lite annorlunda, och IPO takten dog helt innan sommaren, men har varit ett par IPO’s början av hösten, men det kommer nog primärt vara lite långsammare att göra exit’s ett litet tag, och fokus för startups att skapa uthållighet det närmsta 1-2 åren med låga kostnader).

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *