Skiftet på Skatteverket

Internetframsyn
Sveriges telekominfrastruktur-elit samlad

Nyss hemkommen från IVAs presentation av sin rapport Internetframsyn. Den försöker beskriva vad Sverige behöver göra för att kunna bli den ledande (inte ”en ledande”) internetnationen 2015.

Skiftesspaningarna gav tämligen låg utdelning under de tre timmarna. Infrastrukturminister Åsa Torstensson inledde med ett anförande där hon åtminstone tydliggjorde att hon som politiker helst skulle hålla sig borta från marknaden. Däremot återkom frågan om hur man ska få 100% täckning för internet i Sverige (idag är det 99.7%) flera gånger under eftermiddagen. Det var tydligt att man såg internet som ett demokratiskt instrument som alla borde ha tillgång till. De fyra operatörerna på plats gjorde det dock klart att det inte skulle vara ekonomiskt försvarbart för någon av dem att dra en fiberkabel ut till en stuga ute på fjället.

Det är kanske lite typiskt Sverige att när vi frågar oss hur vi ska bli den ledande internetnationen i världen så ägnar vi mycket tid åt att fundera över hur alla ska kunna vara med inklusive de 0,3% hushåll som bor i en stuga mitt ute i skogen men mindre tid åt hur man faktiskt blir världsbäst på internet. Vad det nu betyder.

Nåväl. Ett tydligt skifte gick åtminstone att frambringa. Skatteverkets generaldirektör Mats Sjöstrand pratade om framgångarna med elektroniska deklarationer och han menade att det var dags att börja tänka på de elektroniska dokumenten som det normala och pappersdokumenten som det onormala.

Detta är ett stort steg framåt för att digitalisera den svenska byråkratiflottan. Det signalerar en disruptiv tidpunkt, ett tankeskifte. Det som var normalt igår är onormalt idag. I ett land med så pass stor offentlig sektor som Sverige har, men där min patientjournal måste skrivas ut på papper och matas in för hand om jag byter vårdcentral finns mycket kvar att göra (det är nämligen förbjudet för olika vårdgivare att utbyta information med varandra elektroniskt!). Skatteverkets tankeskifte är ett steg på vägen.

Mats Sjöstrand ville för övrigt även att elektroniska adresser skulle ingå i folkbokföringen. En intressant utvidgning av statens kartläggning av ditt liv och leverne om det blir verklighet. Men det får bli en annan post.

Uppdaterat: Oscar Swartz var också där.

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

En reaktion på ”Skiftet på Skatteverket

  1. Jag var med i Internetframsyn och skrev där avsnittet om Arbetslivet år 2015, (se min blogg)
    Jag tyckte också att debatten mellan operatörs-cheferna var talande. Som vanligt blir det debatt om betongfrågor, dvs infrastuktur. Finansieringen av utbggnad av mera och bättre bredband kommer ju att lösa sig av sig själv om man fokuserar på att skapa klimat som gör att det utveckals och används många nya etjäsnter i Sverige. Då vill folk ha bredband och då betlar man för att få det. Så det är helt fel att ägna så mycket energi åt infratrukturdebatten idagsläget. Dessutom är väl redan glesbygden täckt av CMDA2000-nätet, så problemet är ju borta?!

    Skatteverkets VD räddade showen tyckte jag med sitt uttalande om att etjänster borde bli standard och papper undantaget. Det tänkande löser ju de flesta problem med att få Sverige att bli ledande som nation inom internet!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *