Spotify är rätt ute. Rätt ute i det vilda!

Spotify släppte här om dagen libspotify, ett förkompilerat C-bibliotek, vilket gör det möjligt att bygga in Spotify-strömmar och sökningar i annan mjukvara. Det faktum att det är förkompilerat betyder att den ursprungliga källkoden inte är tillgänglig, men trots detta bör man se detta är det en mycket trevlig invit som skvallrar om Spotifys inställning. Det förklarar även varför de inte lagt ned mer arbete på sin klient än vad de gjort, jag menar varför utsätta sig för risken att få sin klient utkonkurrerad av en senare uppstickare när man är har den komperativa fördelen att vara tidigt ute med att ha de rättsliga bitarna på plats (typ). Nu har de möjlighet att bli Flickr för musik (bortsett från de geografiska begränsningarna med upphovsrätt); de saknar dock fortfarande en viktig komponent: att kunna tillföra innehåll, användarskapat innehåll.

En annan intressant detalj är att biblioteket än så länge enbart finns i en Linux version. Det säger något om kulturen, men det är också anmärkningsvärt eftersom det saknas en Linux-klient till Spotify. Linux-användare har hitintills fått använda sig av omvägen via Wine.
Detta gör troligen att vi inom ett par veckor (kanske någon månad) kommer ha den mest spännande Spotify-klienten exklusivt i Linux och BSD, troligen först genom att inkludera strömhanteringen i existerande program, så som iTunes-kopian Rhythmbox.

With the release of libspotify we hope to empower our users to build upon what we’ve started and come up with imaginative and innovative new ways of interacting with Spotify. There are hundreds of features that users have suggested to add to Spotify and by taking this step we hope to encourage the developer community to expand our service.

Mjukvaruutveckling by imaginative users. De var inte först, men de kommer inte heller vara de sista. Jag efterlyser sömlös integration med andra källor. Detta är ett spännande skifte!

5 reaktioner på ”Spotify är rätt ute. Rätt ute i det vilda!

 1. Ingen källkod! Då får vi vackert utgå ifrån att det innehåller funktioner för ett spionprogram och är fullt kapabelt till allsköns jävligheter. Det är den inställning hos folket bakom Spotify man kan utgå ifrån iom. ljusskyggheten.

 2. Det är inte helt lätt att dölja spionprogramsfunktionalitet i något så välavgränsat som detta C-bibliotek.
  strace torde avslöja sånt omedelbart, så du kan nog känna dig trygg Fumlan – Spotifys ljusskygghet till trots.

 3. Glöm inte bort det reverseengineerade alternativet despotify. Detta börjar fungera riktigt bra. Dock bara med premiumkonton. Även despotify är ett bibliotek och API som på sätt och vis kan liknas vid spotifys officiella API, med skillnaden att det är fritt och öppen källkod. De implementationer av klienter som bygger på despotify är idag inga höjdare rent användarmässigt, men så snart det finns plugins för rhythmbox med flera är detta helt klart ett bra alternativ för oss som inte accepterar proprietära licenser.

 4. Haha Fumlan .. Och med stängd källkod, som i t ex Windows Vista och Windows 7 så funkar det jättebra på full skala??! Med sina paranoida ”hjälp, nu försöker någon köra ett program”-ideér.. För att inte tala om alla dumma minnesallokeringar, buggar och minst suspekta beteende. Kommer aldrig skaffa ett operativ från MS igen, de är rökta!

  Och precis som Herr Svensson ovan nämnde, kan man läsa deras kod även om den är kompilerad, via så kallad reverse code engineering. De har skyddat eländet med themida om jag inte minns helt fel.

  Ha’t så skoj och hoppas att ett vettigt GUI eller plug-in kommer till Rhythmbox snart!

  Mvh

  Herr Linux-Mint-8-på-alla-4-burkar-Hagelberg.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *