Vems är datormolnet?

Computer Sweden skriver om att Jättarna bygger datormolnlabb

Intel, Yahoo och HP startar ett labb, för att forska om datormoln.

Mjukvaran skall bli open source och man tänker dela med sig.

OK det är Gartner stora trendspaning för i år, cloud computing där molnet är en via nätet tilldelad minnesresurs istället för en annan maskin. Det som tidigare var programvara blir tjänster ”Everything as a Service” EaaS. Det verkar som om det är en bit kvar innan serverhallen sugs upp i datormolnet, t.ex. får man betala för upptiden på EC2, men utvecklingen har gått framåt. Molnet av de ihoppkopplade servrarna kan sedan t.ex Amazon, HP eller Google administrera.

Fördelarna är mycket lockande, servrar används när de behövs, lägre investeringar i maskinvara, går att skala upp massivt, lägre energiåtgång och lättare åtgång som är oberoende av vilket verktyg du använder för access. Det torde vara särskilt lockande för mindre företag.

Jag kanske är miljöskadad av den senaste tidens debatt om integriteten, men ett aber jag kommer att tänka på är just att mer av min information hamnar utanför min kontroll med ökad virtualisering. Är detta en risk? Kan den designas bort?

Pingad på Intressant.se

6 reaktioner på ”Vems är datormolnet?

  1. Vad händer när mobila terminaler är lika kraftfulla som en vanlig pc idag, det blir ett rejält globalt datormoln av det. Några miljarder abonnenter och minst lika många terminaler som nästan alltid är på och dessutom idlar 90% av tiden, ledig kapacitet.

  2. Vi kommer att använda Amazons EC2 för reachcards.com. Extremt smidigt och betydligt billigare än att köpa servrar.

    Tror inte ägandet av molnet är riktigt så klurigt som ordet ”moln” kan få det att verka. Det är ju fortfarande så att man kör atomära virtuella instanser av ett helt operativsystem.

    För varje sådan instans går det att reglera ansvar och ägande tämligen enkelt.

    Möjligen kan molntänkandet utvecklas till något mer moln-aktigt framöver, där allt man gör är en mashup av massor av distribuerade tjänster, men tror ändå inte att ansvar och ägande är så mycket värre än den soppa av mjukvara och licenser som ingår i en normal PC eller för den delen mobiltelefon.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *