Digitala nomadsamhället- himmel eller helvete?

The Economist hade veckans stora scoop om hur vi alltmer närmar oss ett trådlöst kommunikationssamhälle där vi förändrar våra arbetsvanor, vårt sociala umgänge, stärker betydelsen av den tredje platsen borta från arbete och hem, vår kulturkonsumtion och blir digitala nomader.

Det är en mycket tilltalande bild The Economist visar av detta nomadsamhälle, där nya möjligheter ges av den ständiga uppkopplingen.

Det kommer det nog att bli en debatt om baksidorna, och då inte bara den välkända debatten om problemen med att vi tillbringar mer tid online. Computer Sweden skrev nyligen om Jonathan Zittrains bok ”The Future of the Internet and How to Stop It” (se vidare i Iphone kan döda Internet av Martin Wallström). Där återges kritiken från Zittrain att friheten som finns inbyggd i PC:n blir låst till åtkomstverktyg som kontrolleras av nätverken.

3 reaktioner på ”Digitala nomadsamhället- himmel eller helvete?

  1. Därför är det ju extra tråkigt att vi har ett stort företag i Sverige som lobbar hårt för att den trådlösa internetaccessen i Sverige ska utgöras av nät byggda på den propetiära UMTS-standarden, vars nät endast kan bedrivas av licensierade operatörer, istället för att bygga öppna WiFi-nät.

    Kanske också därför som vi inte har haft den ”700MHz-debatt” i Sverige som man haft i USA, där det föreslagits att den övre ”frekvensbandsdel” som idag används av analog TV, ska frigöras för öppen trafik. Istället har båda svenska regeringarna låtit Teracom använda utrymmet för enkelriktad passiv kommunikation i form av TV-kanaler som bedrivs av befintliga medieföretag. HDTV har varit det officiella motiverande ordet, men jag vet inte om det är sanningen.

    För drygt tio år sedan skedde ett mindre slag mellan Internet och The Microsoft Network. Det öppna internet vann det slaget. Jag gissar att storföretagen är bättre förberedda för detta slag. Förhoppningsvis är internetanvändarna det också.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *