Ang. Det Sista Partiet: Personvalsparti kan revitalisera svensk demokrati

Nicklas Lundblads gästinlägg om det sista partiet leder fram till frågan om hur ett modernt politiskt parti skulle kunna se ut. Ett parti som tilltalar den interaktiva medborgaren.

Svaret kan finnas i något man kan kalla Personvalspartiet.

Ett sådant parti är ett tabula rasa, ett tomt ark, som under en mandatperiod fylls på med innehåll genom att låta människor kandidera på en för ändamålet uppsatt hemsida.

Kandidaterna får driva sina egna agendor men en omröstning såväl som en ständigt pågående debatt fortlöper på Personvalspartiets hemsida (och såklart på resten av nätet). Någon månad innan mandatperiodens slut och före valet inför nästa mandatperiod fryses listan över kandidater och listan blir en ”vanlig” partilista som faller under de gällande reglerna för partier och val till Sveriges riksdag.

Det finns ingen partiledare, ingen partipiska och inga partiböcker man måste dyrka.

Det enda som finns är individer med en vilja att förändra. Individer som står direkt ansvariga mot sina väljare.

Säkerligen kommer koalitioner och samarbeten som påminner om partier att uppkomma. Detta bör uppmuntras. Varför? Jo, man vill undvika en situation där ett fåtal superkandidater får en oproportionerligt hög andel röster. En sådan fördelning av röster skulle kunna kritiseras för att vara odemokratisk.

Ett parti som detta skulle kunna gå att bygga med tämligen sparsamma resurser. Något säger mig att det skulle tilltala webbgenerationen betydligt mer än något nytt missnöjesparti som rafsas ihop några månader innan valet.

Tiden att börja bygga ett sådant parti är nu om det ska hinna komma på plats inför valet 2010.

Någon som är intresserad av att hjälpa till?

Uppdaterat: Henrik Alexandersson kallar det open source-politik. Gillar uttrycket.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

4 reaktioner på ”Ang. Det Sista Partiet: Personvalsparti kan revitalisera svensk demokrati

 1. Det låter underbart och rätt så nära direktdemokrati, men jag tror det bara skulle generera en mängd opportunister som är duktiga på att hålla upp fingret och se vart vinden blåser och sedan använda alla metoder för att nå så många som möjligt med sitt ”budskap”. Det blir ingen bra politik av det och vad händer med kontinuiteten ? Ett opensource tabula rasa parti kan visst visa sig innehålla giftigt innehåll till väljarens ve och fasa.

 2. Max Weber var kanske pessimistisk om utvecklingen, men han trodde inte på att den styrdes av en historisk nödvändighet. Det märktes i hans politiska engagemang, då han var orolig över att statstjänstemännen i kejsartidens Tyskland började samverka allt närmare med tjänstemännen på de stora industrikoncernerna. Han försökte att få till stånd en allians mellan liberaler och socialdemokrater för att bemöta detta. Det gick inte.

  Undrar hur Weber hade sett på bloggarna och personvalspartiet?

  Max Weber var oroad av karismatiska ledare och rörelser. När de rationella filosofierna och planerna misslyckas menade Weber att vi söker oss till karismatiska ideologier. Kanske hade han sett bloggarna som det?

  Han talade själv för att Weimarrepublikens Tyskland borde ha en mycket stark presidentmakt, som styrde med dekret, för att blockera karismatiska rörelser. Så blev det också i den nya konstitutionen år 1919, vilket vissa historiker menar öppnade dörren för just att Hitler skulle kunna bryta ned demokratin. Weber dog i spanska sjukan redan 1920, så vi vet inte hur han skulle reagerat.

  Med tiden menade Weber att de karismatiska ledarna själva skulle bli administratörer och gå in i den rationella rutinen. Även Weber skulle ha rätt om vår nutids samhällsskifte är det möjligt att spekulera i att Weber kanske hade sett andra sociologiska mönster uppstå.

 3. Hej då jag i min ungdom var med startade ett parti i högskolan som hette PFDD partiet för direkt demokrati så låter denna tanke tilltalande eftersom den ligger nära direktdemokrati begreppet och med dagens teknik tror jag det skulle låta sig göras..

  det vi sett prov på i bloggosfären ang FRA debatten så finns en bred vilja till delaktighet det märks i pratet/skrivet

  Sedan gäller det ju att göra konstruktiva saker av de flytande nätverk som uppstår.

  Ni har min mail nu och tack för intressanta inlägg blöev tipsad om denna blogg och den är jätteintressant.

  Hoppas ni alla har en inspirerande vecka.

  Jag skulle kunna tänka mig att hjälpa till eftersom det behövs ngn motvikt till det som finns idag.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *