Trafikens nollvision. Eller bara noll vision?

Är nollvisionen på väg att bli mer än en vision? Volvos 2020-vision är ”den skadefria”-bilen. Skada som i kroppsskada och fri som i; inte ens under den värsta krash skall några som helst tillbud på förare eller passagerare ske.
Noll-visionärerna kan alltså ställa klockan. Om tolv år är den här. Nollan.

Ordet nollvision har en uppenbar underfundig, och ack så sann, klang, noll vision. När man talar om att totalt utrota en typ av skador, missbruk, bruk eller liknande så har man inte satt visionen i proportion till övriga möjliga visioner.

Så när Volvo om 12 år saluför bilar där passagerare aldrig kan bli skadade så bör vi inte vägledda av noll-visionärer fortsätta att dra oss fram i 110 km/h på välunderhållna motorvägar. Istället bör vi se till hur mycket gott man kan göra och hur många liv vi kan rädda genom att öka hastigheten – eller rent av släppa den fri.

En visionär kan, tillskillnad från en nollvisionär, därmed skönja vilket under denna transportrevolution skulle vara för tillväxten runt jorden. En ny tillväxt-acceleration som kan lyfta fler ur fattigdom och därmed förbättra och rädda miljarder människors liv. Låt oss för enkelhetens skull kalla den miljardvisionen.

5 reaktioner på ”Trafikens nollvision. Eller bara noll vision?

  1. Mycket bra inlägg! Härligt med företag som vågar tänka stort och denna vision ligger helt i linje med Volvos varumärke som säker bil.

    De tar ju samtidigt en stor risk. Om 2020 kommer och folk fortfarande dör i Volvo-bilar tappar de trovärdighet.

    Men det är såklart en risk man måste räkna med om man vill satsa stort.

  2. Det är nog en omöjlighet att ta fram är bil där du omöjligt kan bli skadad om olyckan är framme. (Tänk personbil frontar timmerbil. Hjärnan kommer dansa runt i skallen tills den är mosad)

    Skippa föraren och lita på elektronik så kan vi nog närma oss nollvisionen genom bättre trafikflöde trots högre hastigheter.

    Trots allt är det kul att företag verkligen satsar på en vision. Till skillnad från politiker som bara babblar eller ställer till jävelskap

  3. Johan: Volvos vision innefattar sensorer och elektronik som ser till att den där frontalkrocken aldrig sker:


    Radar, sonar and other sensors will extend its so-called ”deformation zone” until it becomes, in essence, a huge electronic bumper reaching out on all sides to gather information to feed back to the vehicle.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *