Begrav IT-politiken

Joakims egen Visbyagenda blir veckans skifte med frågan: hur ser framtidens europeiska IT-politik?

Andra skiftesskribenter har redan gett riktigt bra svar så jag vill bara tillägga: är det inte dags att sluta tala om ”IT-politik” över huvud taget?

Det handlar ju faktiskt om grundläggande rättigheter och friheter: friheten att uttrycka sig om vad man vill, skydd från intrång i ditt privatliv, t.o.m. äganderätt och upphovsrätt faller in under etiketten ”IT-politik”.

Det är en etikett som måste bort. Så länge vi fortsätter använda den riskerar dessa frågor hamna på enbart Åsa Torstenssons (som en infrastrukturfråga som om det enbart gällde bredband für alle) bord istället för i centrum av den politiska debatten där de hör hemma.

Nej, gör om, gör rätt. Begrav IT-politiken och fråga istället: vad innebär det att vara människa, individ, medborgare, samhällsmedlem under 2000-talet? Vilka grundläggade fri- och rättigheter ska finnas?

Internet och IT (vem tusan använder förresten den förkortningen nu för tiden?) är inte udda små sidoföreteelser i samhället. De utgör till allt högre grad själva ryggmärgen i vår gemenskap.

Så begrav IT-politiken och återupptäck istället den ideologiska debatten om våra grundläggade fri- och rättigheter – som människor, inte som internetanvändare.

8 reaktioner på ”Begrav IT-politiken

 1. Hej! Jag tycker detta är ett utmärkt blogginlägg som jag verkligen håller med om! men jag måste bara fråga – bilden i sidhuvudet – är det en bajskorv, eller vad är det för nåt? 🙂

 2. Förlåt, jag är trött, väldigt barnslig och flamsig. Det var inte meningen att vara otrevlig. Jag är ovan vid att kommentera i bloggar och jag skrev vad jag tänkte. Jag tyckte det var lite kul och trodde ni skulle skatta men inte publicera kommentaren. Men nu förstår jag att det inte var uppskattat och det är dags att sova. Förlåt än en gång!

 3. Anna: inga problem. 🙂 Det är bara det att man får ibland lite konstiga kommentarer som man inte riktigt vet vad man ska göra av. Vi vill såklart tillåta allt som inte är spam eller rent strunt men ibland är det inte helt enkelt att veta var den gränsen går.

  Skriver man en politisk blogg (eller säkert vilken blogg som helst där man har åsikter) får man också rätt ofta kommentarer från folk som inte vill annat än mucka gräl. Dessa kommentarer skrivs ofta av någon som bara använder sitt förnamn och har en emailadress från någon anonymiseringstjänst, precis som du. Därför blev mitt svar lite korthugget.

  Det är förresten en hjärna. Tyvärr är headern lite för liten för att det ska synas, en anledning för oss att byta hosting för bloggen.

  Loggan är designad av Johanna Nylander.

 4. Ja, jag skrattade åtminstone gott åt denna kommentar från hjärtat, eller magen eller tarmarna.

  Visst är det dags att begrava IT-politiken. Problemet är väl att det är så mycket av förutsättningarna för bestämningen av de grundläggande fri- och rättigheterna (och de mänskliga värdena) som förändras i och med digitaliseringen och den accelererande utvecklingen att man inte vill säga ”OK, begrav IT-politiken och gå tillbaka och låtsas som att allt är som vanligt”. Men man vill ju inte heller erkänna att man är helt mållös och börja prata om ”politik 2.0″…

 5. Friskt, kan bara instämma med författaren, en IT politik kanske var relevant, bara kanske, under en den uppbyggnadsfas som var under 90-talet, en viss reglering krävdes för att tillgodose samtliga medborgares rättigheter, data/telekom, dvs att tvinga det forna monopolet Telia att lägga en kabel. Det har hänt en hel del sedan dess, för att anknyta till Annas insiktsfulla kommentar, vi behöver en IT politik lika lite som en speciell statlig adminstration för toalettbesök med tillhörande tillsatt toalett, vatten- och avloppsminister. IT/ICT är rudimentärt, allestädes närvarande och inget man längre behöver reflektera över mer än att man ständigt skall utöva sin demokratiska rätt att granska de som vill övervaka och reglera dessa naturliga rättigheter.

  Brak på er alla.

 6. Hej Erik

  Du har rätt i att det som tidigare avsågs med IT-politik kanske inte är så aktuellt längre. Det är viktiga frågor som äganderätt, rörelsefrihet, yttrandefrihet och mer.

  Fast där spelar det ju roll vilka val som görs med tekniken? Både rent teknikfilosofiskt (ett Minitel-samhälle har också sina goda sidor) och hur strukturerna ser ut. Om e-förvaltningen byggs upp P2P eller B2B spelar roll.

  Det är kanske mer ett skifte till en annan sorts politisk debatt, där de nya teknikerna redan lagts till godo, som skall fram?

 7. Råkade snubbla in här…

  att slopa IT-politik tycker jag att regeringen tydligt har markerat för flera år sedan: http://www.sweden.gov.se/sb/d/108/a/47411

  Idag är det digitala och det fysiska än mer integrerat. Jag hade förmånen att vara med på Ministerkonferensen inom eGovernment i Malmö nu i november: http://www.egov2009.se och den deklaration som enhälligt undertecknades där visar också tydligt att man gemensamt i EU har förstått att IT inte längre är något lösryckt i samhället utan en integrerad del av vardagen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *