10 år på 1 minut – 00-talet summerat.

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=-kBIbz-jXrM]

Detta är utgångspunkten, 2000-talet. Vad skall 2010-talet bjuda på frågar sig Erik?

Spännande, det är dags att stoppa tillbaka Popper i bokhyllan, och ur verktygslådan plocka upp Marx, och hans ständigt lika ofalsifierbara historiematerialistiska dialektik, här skall spekuleras!
För att svara driftar jag mig till att påstå att skräckslagenhet efter terrorn är tesen som pråglat 00-talet. Är i så fall likgiltighet inför terror dess antites, och vad som väntar 10-talet?
Likgiltighet är uppenbarligen ett mycket olämpligt ord, men kanske kommer vi få se ett mer balanserat förhållningssätt där rationalitet får ta mer plats, och emotioner mindre. Kanske är Obama galjonsfiguren för den nya vägen att bemöta ”ondskan”.
Å var i kommer den bestående syntesen ligga? En sak är säker: en syntes behöver lösa Israel/Palestina konflikten för att bli bestående. Svårt.

Å andra sidan kanske jag brukar dialektiken på fel dimension, eller må 9/11 kanske vara en antites till det imperialistiska förtrycket (läs: västvärldens framgång)? Och Obamas utrikespolitik blott är syntesen? Men å andra sidan lär väl knappast Israel/Palestina konflikten lösas, och därmed skulle det ej handla om en syntes?

Många frågetecken blir det, men jag tror och hoppas på ett lugnare 10-tal. Ett 10-tal som ärver en ekonomisk dipp av 00-talet, men kommer spira av optimism och tillväxt under dess senare del när omställningarna är över och återhämtningen kommer.

2 reaktioner på ”10 år på 1 minut – 00-talet summerat.

  1. Fy tusan, hade nästan glömt bort de där filmbilderna från 9/11. Otäckt och helt klart årtiondets händelse samtidigt som det på så många sätt var slutpunkten för så mycket från 1900-talet. USAs roll i världen. TV-mediet som främsta förmedlare av nyheter (jösses vad det skulle ha twittrats om 9/11 hänt idag). På flera sätt: globaliseringens oskuld.

    Så, jo, terrorbekämpning och låt mig addera miljö-paranoia, helt klart två av decenniets tyngsta idérörelser.

    Men samtidigt, hur tänkte (tänker) folk? Vad är tidsandan? Den är svår som tusan att fånga när man är mitt i den men den finns där.

    Kanske måste vi vänta tills 2019 innan vi kan se den.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *