RAW DATA NOW

Tim Berners Lees TED talk där han får publiken att skanderar: RAW DATA NOW har fått effekt!

Data.gov är den amerikanska staten svar, en jäkla massa rådata att ladda ner nu! Mängder av intressanta datasets att experimentera med. När detta gifts helt med nya Wolfram Alpha, som i sig är fantastisk (så när som på licensavtalet), kommer många viktiga frågor få spännande svar!

Sverige som asperar på att vara IT-nationen framför andra; agera nu! RAW DATA NOW!

4 reaktioner på ”RAW DATA NOW

 1. Tack för en bra sajt, hela Skiften-gänget!
  Tim Berners Lee använder fel rubrik. Han menar inte ”Rå Data Nu!”. Han menar ”Mindre färdigpacketerad statistik nu!” ”Rå” data är vad som konstant flödar in i min Twitter-feed och är ganska meningslöst (om än kul att följa). För att dra en parallell till musikens värld så vill vi ha tillgång till beatsen, bassgången och gitarrslingan så vi själva kan mixa till dem till en egen låt men vi vill knappast ha en jäkla massa olika toner utan ordning eller alla världens instrument utan någon som helst instruktion i hur de används.

 2. Rådata kan tyvärr vara ett sätt att dölja det demokratiskt relevanta.

  Det är en smidig och användardriven funktionalitet som hjälper medborgarna bäst när tjänster utvecklas. Långt viktigare är att utveckla smarta tjänster som hjälper användarna att använda data, men inte att lägga över på dem att navigera den.

  Bra exempel är http://www.borger.dk och projektet mySociety som jag tog upp i min skrift om e-demokrati

  http://arvidlindmansfond.se/assets/files/ingdahl.pdf

 3. @magnus:
  Kul med glada tillrop, mer bekräftelse åt folket – nu!

  Jag håller dock inte med om din kritik, vad som är rå data är ju upp till betraktaren, eller egentligen: historien. Någonting måste ju även ligga till grund för den statistik som det eventuellt twittras om – nämligen: rådata.

  @waldemar:
  Jag är inte med på varför rådata på någotvis skulle kunna bidra till att dölja det demokratiskt relevanta. Hur tänker du då?

  Det fina med den käcka uppmaningen ”RAW DATA NOW” är fyra saker:
  – Billigt
  – Snabbt
  – Transparent
  – Konkurrens

  Visst är det vad man gör av rådatat, tjänsterna, som är det viktiga.
  Jag är övertygad om att det bästa sättet att skapa dessa tjänster är fri åtkomst för olika kreativa krafter, kommersiella som icke-komersiella, likt i data.gov-fallet, snarare än EN välskriven upphandling utan konkurrens.
  En upphandling står ju vidare inte i något form av motsatsförhållande till fria datasets.

 4. Vi är ju rätt nära varandra åsiktsmässigt, men jag flaggar för att den första cyberdemokratiska vändan i början av 2000-talet inte fungerade för att man släppte just… rådata… på sitt sätt, i form av folkomröstningar och rådslag på nätet. Rådata öppet är ett bra första steg, men måste följas av fler.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *