Ang. Pengar: E-diamanter

Marilyn Monroe sjöng det redan 1953: [youtube=http://www.youtube.com/watch?v=4xX-Ule22-Y]

Blod och articifiellt skapande till trots – diamanter har fortfarande ett snudd på mytiskt värde. Som en modern version till hemgiften har diamantekonomin byggt på fåfängligt begär och trissats upp och fungerat i århundraden.

När guldet var männens valuta, var juveler som diamanter den (enda) säkerhet kvinnor hade, och för att det skulle kunna fungera krävdes det att värdet på stenarna var stabila.

Kanske gör jämställdheten att diamanterna tappar i behov, eller att behovet förändras till att enbart vara en lyx- och statussymbol. Kanske ersätter vi diamanterna med nyttosaker, del i utfört arbete, eller att e-pengar blir ett än tydligare kvitto på fysisk tillgång. Kanske är framtidens diamanter tid eller kvadratmeter mark, kanske är det rymd eller månstenar.

Eller så är vi på väg bort från både guld och diamanter, för att i stället mer och mer vara vårt dagliga arbete, där sparade pengar på hög blir allt mindre relevanta.

En reaktion på ”Ang. Pengar: E-diamanter

  1. Vad är pengar? Jo, ett medium för byteshandel. Kan du tänka dig någon bättre uppbackning av mediets värde än rätten att beskatta de som använder detta medium för byteshandel?

    Har det prövats? Javisst, med god lycka dessutom, rent tekniskt då. Problemet är att de som gjort detta, har en viss tendens att antingen bli mördade eller dra sitt land i krig genom de intressen de stöter sig med.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *