Kristina Höök efterlyser framtidsvisioner: finner Big Brother

I en intervju i det närmsta den svenska IT-världen har en dagstidning: Computer Sweden, efterlyser professor Kristina Höök politiska visioner för tekniken:

Hon efterlyser tydligare politiska visioner för i vilken riktning teknikutvecklingen ska drivas.

– Politiker har inga tankar om det här. Men de är faktiskt beställare av teknik. Var är då visionen om vilket samhälle vi ska bygga?

Vidare:

– Många politiker tycker att utvecklingen går så fort och de ska inte hejda den. Men det är faktiskt deras uppgift att styra den rätt.

Sedan fortsätter hon med att lyfta fram ett exempel: integritetsfrågan. Här ser vi ett ypperligt exempel på hur svåra dessa frågor är. Höök säger:

Skillnaden mellan om jag gör något dumt mot dig nu är att personen bredvid ser när jag gör det. På internet är det ingen som ser och då kan jag heller inte hållas ansvarig, som det ser ut i dag. Men om det krävs kan vi bygga in system där vi exempelvis lägger in hemlig information i foton från mobiler som gör att det går att se vilken mobil som tagit det nakenfoto som cirkulerar på nätet.

Alltså, Höök vill möjliggöra för polisen och staten att övervaka dig så att du inte kan övervaka någon annan. Hon vill att staten i hemlighet ska kunna spåra vad du har för dig, långt in i sängkammaren. Är detta rätt väg att gå? Det beror helt på hur man anser statens roll mot individen ska vara. Det är ett vägval med långtgående konsekvenser.

Är detta en fråga enbart för framtiden? Absolut inte. Ett aktuellt exempel är den 29-årige man som friades av Hovrätten i Malmö efter en fällande våldtäktsdom i tingsrätten.

Det visade sig nämligen att mannens mobiltelefon inte befann sig där kvinnans vittnesmål pekade på att den borde ha funnits:

Våldtäkten ska ha skett på Rosengård någon gång efter klockan 21.15. Men mobilspårning visar att 29-åringen just då befann sig vid Bulltofta på väg till sin bostad i en grannkommun. Spårningen visar också att 29-åringens mobil ett par minuter senare kopplade upp sig mot en telemast utanför Malmö kommun.

Förrutom det ganska intressanta faktum att mannens mobiltelefon räknas som i princip en kroppsdel hos mannen själv, visar exemplet hur vi redan lämnar spår efter oss som vi kanske inte alltid tänker på. Om något borde företag (och definitivt myndigheter!) vara bättre på att förklara vad för slags information de sparar om sina användare och om oss medborgare. Öppenhetsprincipen bör råda.

Något helt annat än Hööks hemliga bildövervakning, alltså. Så länge frågan förblir odebatterad kan dock hennes vision bli verklighet.

Jag bävar då inför frågan om vilka andra ställen hon vill stoppa in hemlig information i för att kunna övervaka vad folk har för sig.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *