Fler funderingar kring Anna Lundberghs skiftesfråga. En undran: vad är innovation? Egentligen.
En vanlig föreställning om innovation är den om det ensamma geniet som plötsligt får en snilleblixt som slår världen med häpnad. Det mest kända exemplet är förmodligen Newton och hans äpple.
Den här bilden av innovation är dock felaktig och faktiskt rent av skadlig. Det menar Scott Berkun i boken The Myths of Innovation. Innovation är en process och innefattar så gott som alltid flera människor och en lång rad misslyckanden och villospår.
I Guy Kawasakis excellenta bok Reality Check intervjuas Scott. Han säger:
Innovation is a practice, a set of habits, and it involves making lots of mistakes and being willing to learn from them.
Det finns en koppling mellan innovation och kreativitet. Scott Burkin igen:
People who earn the label ’creative’ are really just people who come up with more combinations of ideas, find interesting ones faster, and are willing to try them out. The problem is that most schools and organizations train us out of these habits.
Här finns fröet till hur man skapar ett innovationsvänligt samhällsklimat: fler människor som har fler idéer och är duktiga på att sortera ut de bästa samt viktigast av all: att faktiskt våga testa dem i verkligheten.
Sedan lyfter Burkin också en varningsflagga. Fokusera inte på innoverandet som ett mål i sig. Titta hellre på faktiska problem som behöver en lösning och var sedan gärna innovativ och kreativ för att finna denna. Börja i rätt ände: problemet först, innovationen sedan.
Den som vill se Scott prata om sin bok kan göra det här:
[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=m6gaj6huCp0&hl=en&fs=1]
Läs även andra bloggares åsikter om innovation, kreativitet, entreprenörskap, affärsidéer
Notera skillnaden mellan upptäckt, uppfinning och innovation. Dessa tre är inte samma saker. Newton och äpplet är inte ett exempel på en innovation utan snarare en upptäckt.