Slutet för gratis är gott?

Hoppsan! Wall Street Journal skriver att en studie från Efficient Frontier tar fram att intäkterna från betalda sökresultat föll med 8% under 2008. Inte bra nyheter för bland annat Google, Microsoft och Yahoo!

Tidigare var det att det inte växte lika mycket. Det kan få fler tråkiga konsekvenser. Hur kan det gå för andra typer av annonsering på nätet? Det har varit annonseringen som betalat mycket av gratistjänsterna, inte minst de för internet oerhört viktiga sökmotorerna.

Minskningen kan alltså slå mot både tjänster och vanliga bloggar. Det är för tidigt att säga hur det kommer att gå, men mycket av den gratiskultur som vi sett på nätet hittills har drivits av annonser. Kan det här leda till att fler företag börjar satsa på mer konventionella betalningsmodeller (”användning av sökmotor kostar 0,50 SEK gånger, med tillägg för tillvalstjänster”)? Finns alternativ till annonserna?

En intressant fråga att ställa till Chris Anderson Free när han är i Malmö?

3 reaktioner på ”Slutet för gratis är gott?

  1. Google har klämts från två håll i detta avseende – konjunkturnedgången å ena sidan, sin egen framgång å andra sidan:
    Att annonsera på Google har blivit så dyrt för de flesta relevanta sökord, samtidigt som konkurrensen är stenhård (en anledning till prisökningen), så det ofta kostar mer än det smakar att annonsera hos dem (betala 20kr per klick, samtidigt som 10 av dina konkurrenter också finns där och klickas på? Nej tack).

  2. Googles resultat kom in långt över förväntan, intäkterna ökade med 18%, resultatet kom in med $5.10 per aktie mot förväntade $4.95. Kostnadsmedvetna företag outsourcar ännu mer i år, Google har lagt ut Google Apps på återförsäljarnät.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *